Drönare – så kan de användas för sabotage och spaning

Fredagens händelser med drönare över minst två av våra kärnkraftverk visar att drönarhotet är på allvar. En statsaktör har i dag förmåga och resurser att utföra synkroniserade operationer relativt riskfritt för underrättelseinhämtning eller sabotage. Även vårdslös flygning av privatpersoner kan orsaka driftstopp eller andra skador

Rickard Larsson, CTO på SRS kommenterar ytterligare:

Främmande drönare över skyddsobjekt är allvarligt och är en utmaning för den som är säkerhetsansvarig på en anläggning. Större kommersiella drönare är idag kapabla att bestyckas med sprängmedel och elektronik som tidigare endast militära drönare orkade bära.

Historiskt så har ballistiska vapen och störsändare används mot drönare. Båda metoderna kan innebära en risk för tredje part och har sina begränsningar då de bygger på att personal står redo på marken att bekämpa drönaren. Den nya generationens högteknologiska drönarskydd bevakar självständigt och hindrar drönare från att ta sig in i ett område genom att elektroniskt ta kontroll över farkosten.

 


 

Rickard Larsson, teknisk chef på SRS Security  har tillsammans  med Oscar Jonsson, PhDMartin Hagström och Ulf Lepp kommenterat det högaktuella ämnet drönare och drönarhotet i Expressen. Läs artikeln här : Drönare – så kan de användas för sabotage och spaning (expressen.se)