Intervju: SRS har sponsrat judotalangen Tommy Macias sedan 2016 och nu ser vi nu fram emot att följ honom i OS i Japan som startar den 26 juli.

IJF_3623-1623159764-1623159764

World Judo Championships Seniors Hungary 2021, SEMI-FINAL JPN HASHIMOTO vs SWE MACIAS, -73 kg
(c) Sabau Gabriela

Efter att ha tagit en historisk silvermedalj i VM i Budapest, Sveriges andra medalj i Judo genom tiderna, är nu Tommy Macias på väg mot OS. Och det står helt klart att han siktar på guld. När vi ringer upp honom är han på träningsläger i Slovakien.

1.  Snart är det dags, bara en månad kvar till OS den 26 juli. Vad går igenom ditt huvud nu?

Jag försöker bara att fokusera på att göra något riktigt bra av det träningsläger jag är på nu.  Full fokus!

2.  Du har tagit medalj efter medalj de senaste åren och är en frontfigur för svensk Judo. Känner du en stor press inför OS? Blir du peppad eller nervös?

Jag blir bara peppad. Jag vet att jag kan och jag får så mycket positiv feedback av alla, jag har gott självförtroende. I går på träningen så var det en av de andra deltagarna som sa ”When I fight you I just now you are going to win OS gold, you are just that good.” Det är så klart väldigt peppande att höra. Visst finns det situationer tillbaka i tiden då jag har varit pressad men just nu är självförtroendet på topp.

3.  Din pappa brukar prata om att din kreativitet är din starkaste sida, att du kommer på egna tekniker och planerar i förväg. Håller du med om det? Har du förberett något extra kreativt nu till OS?

Ja, jag håller med honom om det. Jag gillar att lösa problem och inom judon kan jag göra det genom att hitta nya lösningar. Jag vill inte bara använda kraft och styrka utan hitta otraditionella sätt som kombinerar alla mina förmågor. Alla mina lösningar är väl genomtänkta och inövade under både träning och sparring. Jag har en egen stil som fungerar för mig.

4.  Är det någon av dom andra deltagarna som du tror kommer utmana dig lite extra mycket?

Nä, inte direkt. Shohei Ono från Japan är den som många pratar om, han har inte förlorat på 4-5 år. Men han tävlar inte så mycket heller. Men jag är inte så orolig över honom, han är väldigt stark men också traditionell. Jag tror att jag kommer att överraska honom med min annorlunda stil.

 Antalya Grand Slam 2021, -73 kg, BRONZE SWE MACIAS vs CAN MARGELIDON
(c) Sabau Gabriela


5.  Vad betyder detta OS för din fortsatta karriär inom Judo? Och vad tror du att det betyder för svensk Judo i stort?

Efter OS kommer jag vara helt ledig en hel månad med min familj. Jag har rest så mycket senaste åren och nu ser jag fram emot att ha semester med dom. Efter det ska jag ta ett snack med landslaget så får vi se vad som händer sen.

Jag hoppas att fler barn och deras föräldrar ska få upp ögonen för vilken bra sport Judo är. Barn mår bra av träning med mycket kroppskontakt och många upplever att dom både tycker att det är kul men att dom också blir lugna och balanserade.

6.  Du är I Slovakien just nu? Berätta vad du gör? Hur ser uppladdningen ut fram tills det är dags?

Det exakta träningsschemat är inte klart men just nu är jag här i Slovakien och tränar. Sen kommer jag vara hemma en vecka. Efter det så hinner jag med en träningsvecka till, då i Kroatien. Och sen åker vi till Japan redan den 12 juli. Vi behöver 14 dagar på oss för att bli av med jetlag, för komma i fas med sömn och mat.

7.  SRS har ju sponsrat dig de senaste åren och vi är så glada över att ha en litet litet finger med i din resa. Vi ser fram emot att se dig tävla och kommer hålla tummarna.

Ja, ni valde att sponsra mig i samband med att jag flyttade till Köpenhamn 2016 och det var då mina framgångar tog riktig fart. Tack för lyckönskningar – jag lovar att göra mitt bästa!

”Judo betyder den mjuka vägen, att med mental och fysisk styrka nyttja motståndarens kraft till sin fördel. Den filosofin harmonierar väl med SRS och modern Security Risk Management. Att stödja Tommy Macias låg nära till hands då han själv och hans far Josef under åren varit fantastiska förebilder och tränare för generationer av barn och ungdomar i Saltsjö Judoklubb. Att stödja goda förebilder för unga, oaktat sport eller aktivitet, är för oss ett viktigt bidrag till en mer positiv samhällsutveckling.”  Louise Ringström Grandinson, CEO på SRS Security