Visselpodden är lanserad!

vissel

Vi är stolta över samarbetet mellan vår visselblåsarchef Pia Thevselius och journalisten Mikaela Åkerman som nu lanserar en podcast om Visselblåsning. Visselpodden har som syfte att tillsammans med sina gäster bygga kunskap i ämnet Visselblåsning, en viktig plattform för vårt demokratiska samhälle. I podden intervjuas människorna som vågat slå larm, men också jurister, journalister, poliser, politiker och andra experter på ämnet för att gå till botten med hur klimatet för visselblåsning ser ut i Sverige idag.

Bakgrund:Den 17 december i år får Sverige en ny visselblåsarlag. Lagen är en implementering av ett nytt EU-direktiv för att stärka skyddet för visselblåsare i Europa. Den nya lagen innebär bland annat att verksamheter med minst 50 arbetstagare blir skyldiga att inrätta särskilda rapporteringskanaler. Dessutom har ett antal myndigheter utsetts till ansvariga för att inrätta och hantera externa visselblåsarfunktioner inom olika områden.

Den nya lagen innebär att fler omfattas av skydd och att identiteten på den som slår larm ska gå att hållas hemlig – men kommer det bli så?

Finns där poddar finns!